Het vaccineren van kinderen in de kinderopvang

In de afgelopen weken is er landelijk een discussie ontstaan over het weigeren van ongevaccineerde kinderen op een kinderopvang. Het gaat in deze discussie om de zogenaamde BMR vaccinatie: de inenting tegen bof, mazelen en rode hond. Kindercentra Puck&Co heeft onderstaand standpunt ingenomen met betrekking tot deze discussie.

Een vaccinatie is het inbrengen van bepaalde stoffen in het bloed, zodat het lichaam antistoffen vormt, om te voorkomen dat men de ziekte krijgt. In Nederland zorgt de overheid met het Rijksvaccinatieprogramma ervoor dat alle kinderen inentingen krijgen.

Meedoen met het Rijksvaccinatieprogramma is in Nederland niet verplicht. De BMR-prik die bescherming biedt tegen de bof, mazelen en rodehond wordt pas gegeven met 14 maanden. Jongere baby’s zijn dus niet ingeënt tegen mazelen.

Er gaan stemmen op om kinderopvangcentra de mogelijkheid te geven om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren. D66 stelde onlangs een wetswijziging voor die dit makkelijker moet maken. Deze wetswijziging heeft nog niet tot een uitspraak geleid. Dit betekent voor dit moment dat weigeren wettelijk niet is toegestaan.

Binnen kindercentra Puck&Co is er een hoge vaccinatiegraad. Dit wordt bij de intake aan ouders gevraagd. Het betekent dat wij uitgaan van de informatie die van de ouders ter zake ontvangen is.

Zodra er binnen onze locaties sprake is van een kinderziekte dan volgen wij de landelijk vastgestelde richtlijnen van de GGD. Dit betekent in de praktijk dat wij bij uitbraak melding maken aan ouders en aan de GGD, om vervolgens de juiste maatregelen te kunnen treffen en de veiligheid zo veel mogelijk te kunnen borgen voor iedereen. Daarnaast werken wij uiteraard volgens ons vastgesteld beleid omtrent zieke kinderen in de kinderopvang.

Wij zullen de komende tijd de nieuwsberichten omtrent de mazelen nauwlettend blijven volgen. Mochten er veranderingen zijn in de wetgeving zullen wij u hier zo spoedig mogelijk van op de hoogte stellen.

Voor overige informatie en de laatste ontwikkelingen verwijzen wij u graag de volgende sites:

Nieuwsoverzicht Kennismaken Inschrijven Neem contact op
Puck&Co

Neem contact op

Klant&Service
Postbus 105
6940 AA Didam

Bezoekadres:
Hogenendseweg 2A
6942 DV Didam

T: 0316-229145
E: info@puckenco.nl

    * Zonder uw akkoord kunnen wij uw aanvraag niet in behandeling nemen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.